Wielki jak Porterhouse

5 października 2017

Klasyka gatunku. Fantastyczne połączenie polędwicy i rostbefu, które dzieli kość. Potężny kawał soczystej wołowiny na naprawdę wielki głód.

Udostępnij

Porterhouse jest bardzo podobny do steka T-T.Bone, bo tak jak on składa się z dwóch rodzajów mięsa oddzielonych od siebie kością. Pierwszą część Porterhouse’a stanowi chuda, delikatna polędwica wołowa. Drugą – rostbef charakteryzujący się szlachetną marmurkowatością. Proporcje polędwicy do rostbefu w tym przypadku wynoszą 2/5 do 3/5.

Wykrawa się go z tyłu rostbefu, dlatego polędwica jest w tym steku nieco większa niż w T-T.Bone.

Zazwyczaj Porterhause’y to niezłe grubaski – ważą okolo kilograma i mają od 2,5 do 5 centymetrów szerokości. Z tego powodu nie są to łatwe steki do przyrządzenia. Dodatkową trudność sprawia pogodzenie „potrzeb” dwóch rodzajów mięsa (polędwica i rostbef). Rzeczywistą doskonałość obu potrafi oddać dobry, doświadczony kucharz. Jest to stek, którego łatwo zepsuć.

W Whiskey Porterhouse’y przyrządzamy z wołowiny rasy American Black Angus Premium Selection. Wyróżnia ją obłędna wprost soczystość, kruchość oraz wyrazisty smak, co zawdzięcza doskonałej marmurkowatości mięsa, rozłożenia tłuszczu i jego zawartości. Zwierzęta zabija się między 14 a 24 miesiącem życia, bo wtedy mięso osiąga idealną delikatność i proporcje marmurkowatości. Następnie przez co najmniej dwa miesiące jest sezonowane w specjalnych warunkach. Dopiero tak przygotowane mięso trafia do naszej kuchni.

Zarezerwuj stolik

Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji we Wrocławiu.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Warszawie.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Poznaniu.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Łodzi.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Gdańsku.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Poznaniu - Stary Browar.



POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
pon – czw: 12:00 – 00:00
pt – sob: 12:00 – 01:00
nd: 12:00 – 23:00

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
pon – czw: 13:00 – 00:00
pt: 13:00 – 01:00
sob: 12:00 – 01:00, nd: 12:00 – 23:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl

WARSZAWA

ul. Marszałkowska 53
00-676 Warszawa

Godziny otwarcia:
pon – śr: 13:00 – 22:00
czw – sob: 13:00 – 23:30
nd: 13:00 – 21:00

Rezerwacje:
T: 798 805 618
warszawa@whiskeyinthejar.pl

POZNAŃ - STARY BROWAR

ul. Półwiejska 42
61-888 Poznań

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 503 749 696
starybrowar@whiskeyinthejar.pl

GDAŃSK

WYSPA SPICHRZÓW
ul.Chmielna 10
80-748 Gdańsk

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 883 558 325
gdansk@whiskeyinthejar.pl

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 1342903918 Feed will not update.