Rocker Steak lubi temperaturę

26 marca 2018

Pochodzi ze środkowej części rostbefu, a o jego sile stanowi bardzo dobry balans między chudością a marmurkowatością. Na jego smak wyjątkowy wpływ ma jakość mięsa.

Udostępnij

Można powiedzieć, że Rocker Steak jest dość kapryśny. Nigdy do końca nie wiadomo, jak wyjdzie, bo na jego ostateczny smak mają wpływ nie tylko umiejętności kucharza, ale przede wszystkim jakość mięsa. By było smaczne, nie może być stare oraz musi być odpowiednio długo sezonowane. W zasadzie nie da się po wyglądzie mięsa stwierdzić czasu ani warunków dojrzewania, dlatego w tym przypadku szczególnie ważne jest zaufanie do dostawcy. Dobry kucharz już w trakcie grillowania – na podstawie zachowania się mięsa - jest w stanie rozpoznać, jak było ono sezonowane i będzie umiał odpowiednio zareagować, by wyciągnąć z niego pełnię smaku.

Przyrządzamy go ze szlachetnej wołowiny rasy Limousine. Jest wykrawany ze środkowej części rostbefu – najdłuższego mięśnia grzbietowego zwierzęcia.

Mięso jest stosunkowo zbite i wyróżnia się strukturą o dużej marmurkowatości. Przerosty tłuszczyku wytapiają się pod wpływem wysokiej temperatury. Nadaje to stekowi specyficzny smak i miękkość.

Rostbef ze środkowej części jest bardzo smaczny. Delikatne drobnowłókniste mięśnie i soczysta tkanka mięsna czynią steki niezwykle smacznymi. By w pełni rozwinąć swoje bogactwo smaku potrzebuje jednak wysokiej temperatury.

W „Wielkiej księdze wołowiny” specjaliści tak piszą o steku z rostbefu „trzeba go wystudzić przed podaniem, wtedy wysoka temperatura opieczonej skórki wtłacza soki do wnętrza, co powoduje wzrost smakowitości i soczystości steku”.

Zarezerwuj stolik

Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji we Wrocławiu.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Warszawie.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Poznaniu.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Łodzi.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Gdańsku.



Kliknij poniżej, aby dokonać rezerwacji w Poznaniu - Stary Browar.



POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
pon – czw: 12:00 – 00:00
pt – sob: 12:00 – 01:00
nd: 12:00 – 23:00

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
pon – czw: 13:00 – 00:00
pt: 13:00 – 01:00
sob: 12:00 – 01:00, nd: 12:00 – 23:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl

WARSZAWA

ul. Marszałkowska 53
00-676 Warszawa

Godziny otwarcia:
pon – śr: 13:00 – 22:00
czw – sob: 13:00 – 23:30
nd: 13:00 – 21:00

Rezerwacje:
T: 798 805 618
warszawa@whiskeyinthejar.pl

POZNAŃ - STARY BROWAR

ul. Półwiejska 42
61-888 Poznań

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 503 749 696
starybrowar@whiskeyinthejar.pl

GDAŃSK

WYSPA SPICHRZÓW
ul.Chmielna 10
80-748 Gdańsk

Godziny otwarcia:
pon – pt: 13:00 – 21:00
sob: 12:00 – 22:00
nd: 12:00 – 20:00

Rezerwacje:
T: 883 558 325
gdansk@whiskeyinthejar.pl

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 1342903918 Feed will not update.