Żeberka barbecue

25 sierpnia 2017

W Stanach grillowanie żeberek urasta do miana religii. Dobrze zrobione są oszałamiająco miękkie, soczyste i łatwo odchodzą od kości. Jednak kosteczka nigdy nie powinna z nich sama wypadać, bo największą radość sprawia właśnie obgryzanie żeberek.

Udostępnij

Amerykanie kochają żeberka. Za ich soczystość, delikatność, niepowtarzalny smak. Nie ma prawdziwego barbecue bez grillowanych żeberek. Idealne żeberka rozpływają się w ustach, mają charakterystyczny grillowo-dymny aromat, są wyraziste w smaku, lekko słodkie od skarmelizowanego sosu BBQ, a ich delikatne mięso łatwo odchodzi od kości.
Nic więc dziwnego, że co roku w Luizjanie, Teksasie czy Tennessee miłośnicy grillowania stają w szranki o tytuł żebrowego mistrza.

Czas na BBQ Ribs
Najpopularniejszą wersją żeberek w USA są tzw. BBQ Ribs. Ich przygotowanie wymaga czasu, gdyż grilluje się je w stałej, niezbyt wysokiej temperaturze przez kilka godzin. Przepis na idealne amerykańskie ribs’y można znaleźć m.in. na bardzo popularnej stronie http://amazingribs.com/, prowadzonej przez Craiga Meathead Godwyn’a – grillowego guru i autora jednej z najpopularniejszych książek poświęconych grillowaniu i barbecue w Stanach: http://amazingribs.com/recipes/porknography/best_BBQ_ribs_ever.html

Klasyczne amerykańskie ribs’y grilluje się paskach (to żeberka krojone w stylu St. Louis – długie, w jednym kawałku). Zanim jednak dostaną się one w żar płomieni, bardzo starannie się je kroi. Jak? Można zobaczyć tutaj.

Co ciekawe, Amerykanie wyróżniają kilka rodzajów żeberek – są więc żeberka bliżej kręgosłupa zwierzęcia (tzw. baby back ribs) oraz te od niego oddalone, czyli znajdujące się bardziej na dole tuszy zwierzęcej – tzw. spare ribs. Te drugie dzieli się jeszcze na żeberka środkowe (tzw. SLC – St. Louise Cuts) oraz na końcówki (tzw. rib tips).

Na koniec BBQ
Przed przyrządzeniem żeberka trzeba bardzo starannie umyć, bo mogą się w mięsie znajdować opiłki kości, które powstały podczas cięcia ich na kawałki. Następnie oczyścić je z błonek i z nadmiaru tłuszczu. Nie należy jednak usuwać całego tłuszczyku, gdyż nadaje on mięsu soczystości i charakterystycznego smaku.
Po przygotowaniu mięsa amerykańscy mistrzowie grillowanych ribs’ów osuszają je papierowym ręcznikiem, obficie solą i przyprawiają ulubionym zestawem przypraw. W zależności od preferencji można je zamarynować na sucho w przyprawach na kilka – kilkanaście godzin, albo w płynnej marynacie.
Klasyczne ribs’y grilluje się przez kilka godzin na żarze z dodatkiem drewna, aby nabrały charakterystycznego dymnego aromatu. Na sam koniec – kiedy już są miękkie i rumiane – mięso smaruje się sosem BBQ i wrzuca na chwilę na żywy ogień, aby cukier trzcinowy – jeden z podstawowych składników sosu BBQ – pięknie się na nich skarmelizował, nadając im ten niezwykły amerykański smak. Ważne jednak, by nie topić mięsa w sosie BBQ, a zaledwie posmarować nim mięso po wierzchu – idealnie się do tego nadaje specjalny kuchenny pędzelek.

Do Whiskey na żeberka
Od początku istnienia Whiskey in the Jar żeberka z grilla cieszą się niesłabnącym powodzeniem i Goście często wracają do nas właśnie dla nich. Podajemy je w pasku na desce, aromatyczne i soczyste. Ich sekret tkwi w unikalnej mieszance przypraw, w której są marynowane oraz w mięsie, które sprowadzamy od sprawdzonego dostawcy. Dzięki temu jest ono idealnie zbalansowane pod względem proporcji chudego mięsa do tłuszczyku. Na sam koniec grillowania smarujemy je pędzelkiem klasycznym sosem BBQ lub ostrym HOT – przygotowanym na bazie suszonych pomidorów i chili.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl