Wołowina – rasowo wybieramy!

6 listopada 2017

Steki z najszlachetniejszych rasy bydła na świecie – Limousine, Hereford czy American Black Angus – różnią się smakiem, zapachem czy strukturą włókna. Łączy je jedno: jakość i szlachetność mięsa.

Udostępnij

Większość dań w naszym menu przygotujemy z wołowiny rasy Limousine. Ma świetny smak i racjonalną cenę w stosunku do bardzo wysokiej jakości mięsa. Jednak wciąż szukamy nowych smaków, bo świat wołowiny jest niezwykłe bogaty. I dlatego właśnie w Whiskey można spróbować innych mięs – szlachetnej, lekko słodkiej wołowiny rasy Hereford, czy też prawdziwie amerykańskiego, wyrazistego smaku American Black Angus.

Limousine królową kuchni
W naszym codziennym menu króluje rasa Limousine – bardzo szlachetna, w zasadzie nie do dostania w zwykłych sklepach mięsnych. Pochodzi z górzystych regionów Francji, a konkretnie z Limousine i Marche. W Polsce jej hodowlą zajmują się wyspecjalizowane gospodarstwa, zapewniające zwierzętom odpowiednią dietę i wolny wybieg.
Od początku istnienia Whiskey wołowinę Limousine przywozi nam – co najmniej 3 razy w tygodniu – ten sam dostawca. Mięso cechują bardzo dobre walory smakowe. Jest delikatne, soczyste i ma równomiernie rozmieszczony tłuszczyk w mięśniach (tzw. marmurkowatość).

W naszej kuchni nie ograniczamy się jednak tylko do rasy Limousine. Regularnie serwujemy wołowinę innych ras, aby nasi Goście mieli szanse poznać nowe smaki.

Hereford gości w menu

Stawiamy wyzwania sobie i Gościom. By wyjść z rytmu przyzwyczajeń, wprowadzamy do menu steki z innych ras bydła. Na przykład Hereford, którą wyhodowano w brytyjskim hrabstwie Herefordshire. Jej mięso jest nieco słodsze niż Limousine, co nie każdemu odpowiada. Ma unikalną kruchość, soczystość i zapach. Cechuje je bardzo dobra marmurkowatość, jest też nieco tłustsze niż Limousine. Na niezwykłą jakość wołowiny Hereford wpływa naturalny chów oraz... długość życia.

Bydło tej rasy ubija się w 3 miesiącu życia – wtedy mięso jest najdelikatniejsze i osiąga najlepsze parametry kulinarne. Zanim trafi na stół, sezonuje się je minimum 3 tygodnie, dzięki czemu zyskuje dodatkowe walory smakowe.

Hereford – jedna z najszlachetniejszych ras bydła na świecie – jest hodowana również w Polsce. Zajmują się tym doświadczone i świadome potrzeb rasy gospodarstwa. Do Whiskey dostarcza ją zaufany dostawca, który zna nasze potrzeby pod względem jakości mięsa.

Black Angus – prosto z Texasu

Na stołach naszej restauracji gości także wołowina rasy American Black Angus Premium Selection, którą cechuje obłędna wprost soczystość, kruchość oraz wyrazisty smak. Wynika to z doskonałej marmurkowatości mięsa, rozłożenia tłuszczu i jego zawartości. By to osiągnąć, byki są karmione trawą i przebywają na wolnym wybiegu. W efekcie niteczki tłuszczu idealnie rozkładają się w tkance mięśniowej.

Zwierzęta zabija się między 14 a 24 miesiącem życia, bo wtedy mięso osiąga perfekcyjną delikatność i odpowiednie proporcje marmurkowatości. Następnie przez co najmniej 2 miesiące jest sezonowane w specjalnych warunkach. Dopiero tak przygotowane mięso trafia do naszej kuchni.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl