Wielki jak Porterhouse

5 października 2017

Klasyka gatunku. Fantastyczne połączenie polędwicy i rostbefu, które dzieli kość. Potężny kawał soczystej wołowiny na naprawdę wielki głód.

Udostępnij

Porterhouse jest bardzo podobny do steka T-T.Bone, bo tak jak on składa się z dwóch rodzajów mięsa oddzielonych od siebie kością. Pierwszą część Porterhouse’a stanowi chuda, delikatna polędwica wołowa. Drugą – rostbef charakteryzujący się szlachetną marmurkowatością. Proporcje polędwicy do rostbefu w tym przypadku wynoszą 2/5 do 3/5.

Wykrawa się go z tyłu rostbefu, dlatego polędwica jest w tym steku nieco większa niż w T-T.Bone.

Zazwyczaj Porterhause’y to niezłe grubaski – ważą okolo kilograma i mają od 2,5 do 5 centymetrów szerokości. Z tego powodu nie są to łatwe steki do przyrządzenia. Dodatkową trudność sprawia pogodzenie „potrzeb” dwóch rodzajów mięsa (polędwica i rostbef). Rzeczywistą doskonałość obu potrafi oddać dobry, doświadczony kucharz. Jest to stek, którego łatwo zepsuć.

W Whiskey Porterhouse’y przyrządzamy z wołowiny rasy American Black Angus Premium Selection. Wyróżnia ją obłędna wprost soczystość, kruchość oraz wyrazisty smak, co zawdzięcza doskonałej marmurkowatości mięsa, rozłożenia tłuszczu i jego zawartości. Zwierzęta zabija się między 14 a 24 miesiącem życia, bo wtedy mięso osiąga idealną delikatność i proporcje marmurkowatości. Następnie przez co najmniej dwa miesiące jest sezonowane w specjalnych warunkach. Dopiero tak przygotowane mięso trafia do naszej kuchni.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl