Whiskey single malt

25 września 2017

Szkockie single malty uznawane są za najlepsze na świecie. To typ whiskey, która powstaje z jednego rodzaju słodu jęczmiennego i jest produkowana w jednej, konkretnej destylarni. Dojrzewa minimum 3 lata w drewnianych – zazwyczaj dębowych – beczkach.

Udostępnij

Jak pisze Tomasz Miler na swoim blogu „Miler Spirits & Style” prawdziwy „single malt whisky powstaje tylko z jęczmienia. To jedyne ziarno, na którego użycie zezwala prawo przy jej produkcji. Jest ono drogie i trudne w uprawie”. Mowa oczywiście o najbardziej cenionych na świecie, szkockich whiskey.

Na jakość single malta wpływa wiele czynników, m.in.: jakości ziarna, jakości wody i tego przez co przepływa zanim trafi do gorzelni (np. woda, której używa się do whiskey z Islay trafia na stare morskie dno, co wzbogaca ją o minerały), czasu fermentacji i kształtu alembików (naczynia do fermentacji), a także od ilości torfu, którego użyto do suszenia słodu. Nie mniej ważny wpływ na smak ma to, w jakich beczkach trunek dojrzewał i finiszował (kończył starzenie).

„Single Malt Scotch Whisky” jest nazwą zastrzeżoną dla whiskey produkowanej na terenie Szkocji, jedynie z jęczmienia. Dodatkowo trunek musi być starzony w miejscu produkcji przez minimum 3 lata w dębowych beczkach o pojemności maksymalnie 185 galonów.

Dobra whiskey jest trunkiem wielowymiarowym – niezwykle aromatycznym i bogatym w smaku. W naszej restauracji doceniamy ją właśnie za tę niezwykłą złożoność. Czym wyróżniają się szkockie single malty, które mamy w karcie?

Macallan Amber
Pochodzi z jednej z najbardziej rozpoznawalnych destylarni na świecie – z gorzelni Macallan, położonej w regionie Speyside. Amber to przedstawicielka nowej kolekcji Macallan, w skład której wchodzą whisky bez określonego wieku i nawiązującej do barw, jakich nabierają destylaty podczas leżakowania. Tę wyróżnia bardzo popularny bursztynowy odcień. Skomponowano ją z destylatów, które leżakowały wyłącznie w beczkach po sherry, wykonanych z białego dębu amerykańskiego oraz z hiszpańskiego dębu.

Aromat: świeży i przyjemny z nutami przypraw, tymianku, brzoskwini, toffi, kakao, czekolady, słodu i pomarańczy.
Smak: lekki i słodki z nutami dębu, toffi, słodkich przypraw, ziół, czekolady, moreli, słodu jęczmiennego, migdałów i gruszki.
Finisz: średnio – długi i gładki z nutami pieprzu i dębu.

Macallan Ruby
Whiskey z gorzelni Macallan z serii "1824", która nawiązuje do barw, jakie destylaty przybierają podczas leżakowania. Ta edycja nawiązuje do rzadko spotykanego rubinowego koloru. Stworzono ją z destylatów, które cały okres spędziły w beczkach po sherry typu hogshead, wykonanych z białego amerykańskiego dębu i dębu europejskiego.

Aromat: bogaty z nutami espresso, kakao, goździków, orzecha, marmolady wiśniowej, śliwki, pomarańczy i dębu.
Smak: słodki i głęboki z akcentami wiśni, moreli, śliwki, orzechów, kakao, trawy cytrynowej, imbiru i cynamonu.
Finisz: długi i bogaty z nutami jagody, imbiru i czekolady.

Macallan Sienna
Najciemniejsza i najdroższa whisky z serii "1824". Nawiązuje do czerwonawo-brązowego koloru, który często przybierają starzone whisky. Ta wersja – podobnie jak pozostałe z tej serii – leżakowała w beczkach po sherry, wykonanych z dębu amerykańskiego i europejskiego.

Destylarnia Macallan szczyci się tym, że do produkcji swojej whisky używa głównie najdroższej odmiany jęczmienia Golden Promisse.

Aromat: słodki i delikatny z nutami rodzynek, pomarańczy, mandarynki, orzechów, creme brulee, dębu, daktyli i imbiru.
Smak: bogaty i słodki z tonami rodzynek, suszonych moreli, porzeczki, cynamonu, imbiru, czekolady i chili.
Finisz: długi i owocowy z akcentami anyżu i pomarańczy.

Glenfarces 10 yo
Podstawowa edycja whisky z rodzinnej gorzelni Glenfarclas, leżącej również w północno-wschodniej Szkocji w regionie Speyside. Ta edycja jest wydawana od 2007 roku, kiedy destylarnia zdecydowała się na zmianę kształtu butelki oraz etykiety. Destylaty składające się na Glenfarclas 10 yo były starzone 10 lat w tradycyjnych beczkach z północnoamerykańskiego dębu oraz w beczkach po sherry. Trunek doskonale odzwierciedla charakter Speyside i gorzelni Glenfarclas.

Aromat: słodowy z nutami sherry, lekkiego dymku torfowego, miodu, wanilii, gruszki i przypraw korzennych.
Smak: delikatny i lekki z akcentami słodu, lekkiego dymu, sherry, wanilii, cynamonu, goździków i dębu.
Finisz: długi, gładki  i pikantny z nutami delikatnego dymu.

Glenmorangie Lasanta
Jedna z kilku podstawowych, 12-letnich wersji whiskey z Glenmorangie. Nazwa nawiązuje do hiszpańskiego klimatu i produkowanej tam sherry – oznacza "ciepło i pasję". Destylaty tej whisky początkowo leżakowały w beczkach po bourbonie, potem trafiły na 2 lata do beczek po sherry Oloroso, aby nabrały głębszego i owocowego charakteru. Whisky nie jest filtrowana na zimno. Jest butelkowana od 2007 roku.

Aromat: ciepły i korzenny z nutami czekolady, rodzynek, wanilii, miodu, karmelu i toffi.
Smak: gładki i słodki z nutami słodkiej sherry, rodzynek, pomarańczy, orzechów, toffi i przypraw korzennych.
Finisz: długi i pełny z nutami pomarańczy, orzechów i czekolady.

Auchentoshan 12
Oficjalna wersja whisky z destylarni Auchentoshan, leżącej na przedmieściach Clydebank w hrabstwie Dumbartonshire w Szkocji. Jest wydawana od 2008 roku i w kolekcji oficjalnych wydań Auchentoshan zastąpiła wersję 10-letnią. Tradycyjną butelkę w kształcie walca zmieniono na bardziej płaską. Whisky jest trzykrotnie destylowana, a jej destylaty leżakowały minimum 12 lat w tradycyjnych dębowych beczkach.

Aromat: creme brulee, mnóstwo cytrusów z nutą orzechową.
Smak: gładki i słodki z nutami mandarynki i limonki.
Finisz: lekko wytrawny z posmakiem imbiru i orzechów.

Oban 14
Jedna z najbardziej klasycznych szkockich whisky. Pochodzi z gorzelni Oban, która jest jedną z najstarszych i najmniejszych w Szkocji. Od wielu lat 14-letni Oban jest jedną z wizytówek firmy Diageo i wchodzi w skład kolekcji "Classic Malts". Komponowana jest z destylatów, które dojrzewają co najmniej 14 lat w tradycyjnych dębowych beczkach. Magazyny gorzelni znajdują się blisko Atlantyku, co wpływa na wyjątkowy morski bukiet whisky z Oban.

Aromat: bogaty i przydymiony z nutami morza, wodorostów, soli morskiej, siana, dymu dębowego, lekkiej słodyczy i owoców.
Smak: gęsty i pełny z nutami cytrusów, gładkiej słodyczy, dymu, wodorostów, dębu, słodu jęczmiennego, siana i suszonej śliwki.
Finisz: długi i lekko wytrawny z nutami owoców i akcentami morskimi.

Talisker
Whiskey z jednej z najbardziej znanych gorzelni na świecie. 10-letnia Talisker jest częścią prestiżowej kolekcji "Classic Malts", należącej do koncernu Diageo. Zachwyca bogatym morskim bukietem, co zawdzięcza położeniu destylarni – leży na malowniczej wyspie Skye.

Skomponowano ją z destylatów starzonych w tradycyjnych dębowych beczkach przez co najmniej 10 lat. Standardowo butelkowana jest w niespotykanej mocy 45,8%. Ta edycja posiada odświeżoną w 2012 roku etykietę.

Aromat: mocny z nutami dymu, torfu, wody i soli morskiej, świeżych ostryg, cytryny, pomarańczy, słodu i dębu.
Smak: bogaty z akcentami suszonych owoców, kłębów dymu, słodu jęczmiennego, palonego dębu i pieprzu.
Finisz: długi, pełny i rozgrzewający z nutami pieprzu i słodyczy.

Singleton 12 yo
Podstawowa wersja whiskey z destylarni Dufftown z serca regionu Speyside. Doskonała propozycja dla osób zaczynających przygodę z tym trunkiem. Singleton of Dufftown pojawiła się na rynku po roku 2005 i jest sprzedawana wyłącznie na europejskim rynku. Destylaty, z których powstaje whiskey dojrzewają 12 lat w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego.

Aromat: słodki i słodowy z nutami maślanych tostów, wiórów drewnianych, siana i orzechów.
Smak: gładki i subtelny z nutami pomarańczy, pikantnych przypraw, słodu, orzechów, dębu, toffi i skoszonej trawy.
Finisz: długi z nutami dębu i słodyczy.

Caol Ila 12 yo
Podstawowa, oficjalna wersja Caol Ila, którą po raz pierwszy zaprezentowano w 2002 roku. Jej destylaty dojrzewały 12 lat w beczkach po bourbonie. Można w niej wyczuć charakterystyczne cechy szkockiej gorzelni Caol Ila.  Magazyny, w których leżakuje są położone nad cieśniną między wyspami Islay i Jura. To zapewne sprawia, że alkohol nabiera morskich aromatów.

Aromat: świeży, ziołowy z nutami mięty, wilgotnej trawy, dymu, wędzonej szynki i dębu.
Smak: zbalansowany, tłusty ze smolistymi nutami i akcentami dymu, liści tytoniu i ciemnej czekolady.
Finisz: rozgrzewający i  długi z nutami pikantnych przypraw.

Ardbeg Ten
Jeden z najbardziej znanych single maltów na świecie i jednocześnie jeden z głównych reprezentantów whiskey z Islay. Ma moc 46%, dojrzewa w beczkach po bourbonie, a po leżakowaniu nie jest filtrowana na zimno. Znawcy gatunku często opisują ją jako idealną, gdyż posiada wszystkie aromaty charakterystyczne dla Islay. Każdy miłośnik whiskey powinien jej choć raz w życiu spróbować!

Aromat: intensywny słodki dym przeplatany dojrzałymi owocami i czekoladą.
Smak: pełny, bogaty, suszone śliwki, torf, skórka cytrynowa, kawa.
Finisz: bardzo długi, dymny z akcentem espresso, anyżku i jęczmienia.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl