Stek – 6 stopni wtajemniczenia

22 stycznia 2018

Stopień wysmażenia mięsa zależy przede wszystkim od grubości steka, rodzaju mięsa oraz od długości grillowania. Istnieje 6 stopni wysmażenia – czym się charakteryzują?

Udostępnij

Czas smażenia – by osiągnąć oczekiwany stopień wysmażenia – zależy od grubości steka oraz od rodzaju mięsa, czyli części wołu, z którego pochodzi (polędwica, rostbef czy antrykot).

Wyróżniamy 6 stopni wysmażenia mięsa:

Blue –  bardzo krwisty – mięso jest grillowane tylko przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Stek jest zupełnie surowy w środku, choć ciepły. Białko ścina się tylko od zewnątrz. „Po naciśnięciu palcem na powierzchni powinien pokazać się „efekt blue”: mięso przybierze delikatnie błękitną barwę. Trwa to zaledwie ułamek sekundy, tuż po zdjęciu mięsa z patelni” – wyjaśniają eksperci w „Wielkiej księdze wołowiny”.

Rare – krwisty – mięso ma pięknie czerwony kolor – im bliżej środka, tym jest bardziej surowe. Warstwa ściętego białka powinna mieć ok. 5 milimetrów z każdej strony, w środku mięso pozostaje krwiste.

 

Medium rare – średnio krwisty – wewnątrz jest nieco bardziej niż różowy. Po naciśnięciu palcem wypływa z niego czerwonawy sok (osocze i krew). Warstwa ściętego białka ma ok. 7-8 milimetrów z każdej strony.

 

Medium – średnio wysmażony – wyróżnia go delikatnie różowy kolor w środku. Po naciśnięciu mięsa sok ma barwę różową, nie jest to jednak krew.

 

Medium well –  dobrze wysmażony – białko jest delikatnie ścięte w całym steku, nadal jest on jednak niezwykle soczysty. Ma delikatnie różowy kolor.

 

Well done – bardzo dobrze wysmażony – mięso mocno wysmażone, białko całkowicie ścięte, ma lekko szarą lub brunatną barwę w środku.

Zazwyczaj w większości restauracji daje się Gościom do wyboru 3 podstawowe stopnie wysmażenia mięsa: rare, medium i well done.

Przy stopniach wysmażenia medium well i well done mięso jest nieco twardsze i nie ma już tak bogatego bukietu smaku jak w przypadku medium czy medium rare. Traci też na delikatności, jednak są miłośnicy tak przyrządzonej wołowiny. Naszym zdaniem najlepszym stopniem wysmażenia steków jest medium rare, bo najpełniej się wtedy rozwija charakterystyczny dla danego steka smak.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl