Prawdziwy burger tylko z wołowiny!

29 sierpnia 2017

Burgery – duże, soczyste, bogate w dodatki to kwintesencja amerykańskiego jedzenia i stylu życia. Choć receptur jest wiele, prawdziwy burger musi być zrobiony w 100% z wołowiny!

Udostępnij:

Burgery – najbardziej amerykańskie ze wszystkiego! Mało kto jednak wie, że korzenie potrawa ta ma w Niemczech. Do Stanów przywieźli ją bowiem niemieccy imigranci, którzy kultywowali tu tradycje swej rodzimej, hamburskiej kuchni i jadali befsztyka z siekanej wołowiny zwanego hamburger steak. Jak podaje niezawodna Wikipedia hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który – poza handlem garami – prowadził w Teksasie bar. Serwował w nim gościom mielonego kotleta na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Nie wszystkie źródła są jednomyślne w tej sprawie, co nie zmienia faktu, że kotlet w bułce narodził się w Ameryce.

Sztukę przyrządzania go kultywują w czasie barbecue zarówno zwykli Amerykanie, jak i mistrzowie kuchni pokroju Gordona Ramseya:

Polędwica z karczkiem
Są dwa elementy, bez których żaden burger nie istnieje – bułka i kotlet z mielonego mięsa wołowego. Zwłaszcza mięso ma dlań kluczowe znaczenie. Koniecznie musi być wołowe, mieć kształt krążka i być upieczone na ruszcie, koniecznie bez panierki. Tej zasadzie hołdujemy także w Whiskey in the Jar.

Nasze burgery składają się w 100% ze szlachetnej wołowiny Limousine, pochodzącej z polędwicy wołowej oraz z karczku wołowego. 20% mięsa w burgerze stanowi ultradelikatna polędwica wołowa. Pozostała część burgera pochodzi z tzw. karczku wołowego – charakteryzują go bardzo dobre proporcje chudego mięsa do tłuszczyku, którego jednak jest w karczku jest na tyle mało, że mięso nie jest tłuste, ale też na tyle dużo, że zapewnia burgerowi prawdziwie mięsny smak i właściwą soczystość.

Burgerowni na rynku jest wiele – od popularnego McDonald’sa po mniejsze i większe punkty gastronomiczne, parające się produkcją hamburgerów. Problem jednak w tym, że w większości przypadków nie wiemy, jakie mięso w burgerze otrzymujemy, a inwencja rynku w kwestii cięcia kosztów i wsadzania w bułkę byle czego nie zna granic. Toteż w większości przypadków kupując na mieści burgera otrzymujemy wyrób hamburgeropodobny.
[zdjęcie mięsa na w czasie przygotowywania na burgery, albo przygotowywanie burgerów za pomocą stempla w Whiskey]

W kierunku medium rare
Na wyjątkowość mięsa w naszych burgerach wpływa nie tylko zawartość polędwicy. Równie ważna jest receptura. Do przyprawienia mięsa używamy bardzo wysokiej jakości przypraw, m.in. ostrej musztardy Dijon, szalotkę (jest delikatniejsza niż cebula) oraz sosu Worcester. To szalenie ważne, bo kiepskie składniki mogę zniszczyć unikalny smak nawet najwyższej klasy wołowiny. Mięso przyprawiamy co najmniej kilka godzin wcześniej, żeby przeszło przyprawami, odpoczęło i zbiło się w sobie w chłodzie. Wtedy ma bardziej skoncentrowany smak.

W Whiskey nadajemy kształt burgerom specjalnym stemplem – zależy nam, żeby miały formę równych krążków. Standardowo wysmażamy je na poziom medium w kierunku medium well, bo taki stopień naszym zdaniem najlepiej podkreśla unikalną jakość wołowiny Limousine. Jest wtedy zmysłowo soczyste, po prostu rozpływa się w ustach. Jeżeli jednak Gość życzy sobie inny stopień wysmażenia, taki dostaje.

Burgery podajemy w wypiekanej na nasze zamówienie bułce pszennej lub grahamce, ostatnio w Premium Burgers serwujemy tzw. czarną bułkę, czyli barwioną sepią z mątwy. Do każdego burgera przygotowujemy dedykowany sos według naszych autorskich receptur.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl