Polędwica – pieszczota podniebienia

9 kwietnia 2018

Rock’n’Steak, Viking i King to steki wykrojone z najwyższej jakości środkowej części polędwicy wołowej, która stanowi zaledwie 3% masy zwierzęcia. Fenomenalna delikatność mięsa czyni z nich idealny wstęp do stekowej przygody ze smakiem.

Udostępnij

Polędwica wołowa jest najcenniejszym kawałkiem wołowiny. To długi i stosunkowo wąski mięsień grzbietowy zwierzęcia, a konkretnie mięsień lędźwiowo-wewnętrzny i część mięśnia biodrowego (tzw. głowa polędwicy). Wykrawa się go z tuszy wołowej w jednym kawałku, a następnie dzieli na porcje.

Im szlachetniejsza rasa wołu, tym polędwica delikatniejsza i smaczniejsza, dlatego wybieramy wołowinę Limousine, która jest jedną z najszlachetniejszych ras bydła mięsnego na świecie.

Mięso polędwicy charakteryzuje się drobnowłóknistą tkanką. Jest bardzo chude, nie zawiera tłuszczu, toteż jest to idealny stek dla wszystkich, którzy dbają o szczupłą sylwetkę. Steki z polędwicy charakteryzują się dużą grubością.

By w pełni docenić smak i delikatność, polędwicę przyprawia się nieznacznie – jedynie czarnym młotkowanym pieprzem i solą. Bardzo krótko też poddaje się ją obróbce termicznej – dzięki temu zachowuje perfekcyjną delikatność i soczystość. Prawdziwa pieszczota dla podniebienia.

Rock’n’Steaka, ViKinga i Kinga podajemy na kamieniu lawowym, wysmażone o 2 stopnie niżej niż zamówił Gość. Dzięki temu może on sobie samodzielnie dosmażyć mięso zgodnie z upodobaniami, próbując jednocześnie pośrednich stopni wysmażenia.

Zapach polędwicy skwierczącej na kamieniu działa wyjątkowo pobudzająco na apetyt.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl