Pazur Jara

22 sierpnia 2017

Jar musi mieć charyzmę. Być wyrazisty, niepowtarzalny, zapadać w pamięć jak kawałek, od którego wzięła się nasza nazwa. Nie ma i nie będzie dwóch takich samych wariacji na temat łychy w słoiku.

Udostępnij

Szukamy czegoś, co nas wyróżni – wizualnie, smakowo. Czegoś, czego jeszcze nie było. Jest coraz trudniej, bo mnóstwo Jarów już skomponowaliśmy, a zawsze chcemy mieć petardę.

Unikalne Jary Miesiąca
Jary z menu barowego są dostępne zawsze, można je wypić o każdej porze dnia, miesiąca, roku. To klasyka gatunku. Oprócz tego istnieją Jary miesiąca. Są unikalne. Po pierwsze ze względu na niepowtarzalną recepturę, po drugie – bo są dostępne tylko w miesiącu, któremu patronują. Z nadejściem nowego Jara poprzedni przechodzi do historii. Czasem zdarza się, że staje się klasykiem i wchodzi na scenę menu barowego.

Na początku roku przygotowujemy tzw. kalendarium Jarów miesiąca. Każdy barman przygotowuje po 3 propozycje i z nich wybieramy najlepsze. Cały proces – wraz z sesją zdjęciową – trwa około 6 godzin. Degustujemy, gadamy, modyfikujemy. Czasem wymyślasz, kombinujesz, a czasem czegoś powąchasz, posmakujesz i masz flow. Czasem jest to strzał w 10 od razu, a czasem – zmieniamy składnik, bo ktoś rzuci: a weź dodaj... Nie ma reguły, jest wolność.

Ale życie w Whiskey in the Jar wymyka się schematom, dlatego bardzo często Jary miesiąca powstają spontanicznie. Coś zobaczymy w Internecie, gdzieś pójdziemy, coś nam wpadnie w oko na ulicy – fajne połączenie kolorów, motyw, dojrzały owoc, albo znajdziemy jakiś nowy produkt, Gość zamówi nietypowego drinka... i jest olśnienie. A może by tak zrobić z tego Jar! I płyniesz, improwizujesz, łączysz, zmieniasz. Aż w końcu masz to!

Na przykład w czerwcu mieliśmy #Sorberry Jar. Jak powstał? Normalnie... czerwiec kojarzy się z czerwienią, czerwień z truskawkami. Tak powstał pomysł na sorbet truskawkowy – świetne orzeźwienie w upalne czerwcowe lato. No i burza mózgów – jak go wykończyć, żeby stał się przebojem? I ktoś wpadł na pomysł pianki z białą czekoladą. No to syfon i mamy to! Garnish ze słodkich świeżych truskawek dopełnił kompozycji.

Jara zawsze robimy z whiskey, podajemy w słoiku i z lodem. Skład to popis dla wyobraźni. Zależy od wielu czynników: na co jest sezon, jaka impreza nas czeka – wtedy mamy tematyczny Jar, np. tak powstała Mia Jar, od pory roku – zimą podajemy ciepłe Jary.

Jak whiskey to wiadomo, że Jack Daniel’s – klasyczny lub miodowy, a ostatnio cynamonowy. Potem smak – 80% Gości lubi słodki, od czasu do czasu ktoś ma smaka na wytrawny czy słodkokwaśny. Przepis na idealnego Jara? Przede wszystkim wyczucie smaku, odrobina talentu, nieposkromiona fantazja i doświadczenie, dzięki któremu wiesz, co z czym łączyć, żeby dobrze współbrzmiało. Jar musi mieć pazur.

Liczy się szczegół. Na każdym poziomie. I smaku, i wyglądu. Dlatego bardzo starannie wymyślamy aranżację dla łychy w słoiku. Jednak garnish jest zawsze tematycznym nawiązaniem do idei Jara, tego jak smakuje i z czego się składa. Dopełnia go, podkręca, czasem stanowi kontrę do zawartości. Tu nie ma przypadku, żadnej fałszywej nuty. Na przykład Landryna Jar jest słodki, lekko podkręcony cytryną. Dlatego dekoracją są słodkie misie Haribo i limonka.

Często Goście pytają nas, który Jar jest najlepszy? Trudno powiedzieć, bo każdy ma inny styl, charakter. To indywidualności, które łączy rockowe uderzenie smaków. Zakochują się w nich nawet ci, którzy na co dzień nie przepadają za whiskey.

Niesłabnącym powodzeniem cieszą się m.in.: Fantastic Jar, który odważnie łączy rześkość Mirindy i słodycz truskawek, lekko kwaskowy Kiwi Jar czy Landryna Jar z żelkowymi misiami. W karcie mamy 18 stałych Jarów + Jary miesiąca, więc z pewnością każdy odkryje idealnego dla siebie Jara. Trzeba przyjść i spróbować.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl