Kwintesencja mięsnego smaku

16 listopada 2017

100 godzin w przyprawach i pod grubym płaszczem z soli potrzebuje polędwica Limousine, aby stać się samą esencją wołowiny. Jak ją przyrządzamy w Whiskey?

Udostępnij

Wolno dojrzewającą polędwicę wołową charakteryzuje wyjątkowo skoncentrowany smak doskonałej jakości mięsa. Przyrządzamy ją z wołowiny Limousine – jednej z najlepszych na świecie ras bydła mięsnego. Hoduje się je z dbałością o zdrową dietę i naturalne warunki życia, co ma ogromny wpływ na smak i fakturę mięsa.

Surową polędwicę czyścimy z błonek, a następnie dzielimy na mniejsze – ok. półkilogramowe – porcje. Przyprawiamy je czarnym pieprzem młotkowanym, pieprzem czerwonym i rozmarynem, a następnie zawijamy w specjalną tkaninę.

Dno pojemnika należy szczelnie pokryć grubą warstwą soli, na której układamy zawiniątko. Zasypujemy je solą, dokładnie obsypując ze wszystkich stron. W tej formie polędwica dojrzewa 100 godzin.

Mięso nie psuje się, bo sól blokuje dopływ powietrza i jednocześnie wyciąga z niego wodę, pozostawiając skoncentrowany smak wołowiny. Esencję mięsności dodatkowo podkreśla lekko słonawy posmak.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl