Kamień lawowy – przejmij władzę nad stekiem!

26 lutego 2018

Na kamieniu lawowym serwujemy steki z polędwicy, co pozwala w pełni docenić wyjątkową delikatność tego mięsa. Podajemy je o 2 stopnie niżej wysmażone niż zamówił Gość. Dlaczego?

Udostępnij

Nie każdy stek nadaje się do tego, by podawać go na kamieniu lawowym. Najlepiej w tej roli sprawdza się polędwica wołowa, gdyż ma odpowiednią grubość. W efekcie mięso nie wysmaża się za szybko, wręcz przeciwnie – dochodzi na rozgrzanym kamieniu dość długo, rozwijając przed jedzącym niezwykłe spektrum delikatności i mięsności w smaku.

Steki – na przykład z rostbefu czy antrykotu – są bardziej płaskie i nieco cieńsze, więc łatwiej je „przeciągnąć”, a więc przesmażyć, co znacząco obniża walory smakowe mięsa. Staje się ono zdecydowanie mniej soczyste, niekiedy nawet suche i twardawe.

Stek na kamieniu lawowym podajemy zawsze o 2 stopnie niżej wysmażony niż zamówił Gość. Jeśli miał być medium well – otrzymuje rare lub medium rare. Dlaczego? Bo kamień jest rozgrzany do temperatury 180-250 stopni Celsjusza i leżący na nim stek wciąż się smaży. Chodzi o to, aby polędwica doszła do odpowiedniego stopnia wysmażenia w trakcie jedzenia.

W rezultacie Gość ma szansę pobawić się trochę mięsem i samodzielnie doprowadzić je do takiego stopnia wysmażenia, jaki najbardziej lubi. Równocześnie daje to możliwość poszerzenia własnych horyzontów kulinarnych poprzez spróbowanie mięsa o innych stopniach wysmażenia. Mięso zjada się bezpośrednio z kamienia, który - ze względu na twardość - jest bardzo odporny na zarysowania i zadrapania.

Kamień lawowy nagrzewa się do pożądanej temperatury co najmniej 20 minut na mocnym ogniu. Nie może być zbyt gorący, bo stek za szybko będzie się na nim smażył. Wysoką temperaturę utrzymuje przez ok. 20-30 minut – to w sam raz, aby ze spokojem delektować się idealnie wysmażonym mięsem.

W Whiskey in the Jar na kamieniu lawowym podajemy trzy steki – Kinga, ViKinga i Rock’n’Steaka, oraz starter z plastrów wołowiny Slick’n’Dice.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl