Grill lawowy – 100% mięsa w mięsie

8 sierpnia 2017

Grill lawowy pozwala osiągnąć idealny poziom wysmażenia mięsa, bo doskonale i długo trzyma wysoką temperaturę. I co ważne: nie wpływa na smak mięsa.

Udostępnij

Grill lawowy to sprzęt wyjątkowo odporny na wysokie temperatury. Składa się z metalowych raszek, na których są ułożone kamienie lawowe. Pod rusztowaniem znajduje się palnik gazowy, który ogrzewa kamienie do temperatury 180 – 250 stopni Celsjusza. Trwa to około 30 minut.

W gotowości bojowej
Kiedy kamienie raz się nagrzeją, długo trzymają odpowiednią temperaturę. Dzięki temu łatwiej osiągnąć odpowiedni poziom wysmażenia mięsa, bo można przewidzieć, jak się ono będzie zachowywało. Co więcej, grill jest cały czas w gotowości bojowej na nowych, niezapowiedzianych Gości (nie muszą długo czekać na swój posiłek).

Balans temperatury i czasu
W grillowaniu mięsa chodzi o to, żeby mięso było możliwie krótko poddane obróbce termicznej w odpowiednio wysokiej – lecz nie za wysokiej! – temperaturze. To pozwala zachować jego jakość, smak, delikatność, a równocześnie osiągnąć odpowiedni poziom wysmażenia. Dlatego z temperaturą trzeba bardzo uważać. Jeśli nagrzejemy grilla zbyt mocno – białko w mięsie będzie ścinało się za szybko i bardzo trudno będzie złapać właściwy moment, kiedy stek jest gotowy. Z kolei jeśli będzie nagrzany za słabo – mięso straci na smaku, bo będzie się dłużej smażyło. By dowiedzieć, czy grill ma właściwą temperaturę, należy rzucić na niego ziarenka pieprzu. Mocno skwierczą – jest ok.

Neutralność kamienia
Kamienie lawowe mają średnicę około 5-7 cm. Dzięki niewielkim rozmiarom szybciej się nagrzewają i łatwiej się je czyści. Podczas grillowania z mięsa na kamienie kapie tłuszcz. Palący się tłuszcz wpływa destrukcyjnie na smak mięsa, dlatego kamienie należy regularnie czyścić. Jak? Bardzo prosto – wystarczy wsadzić je do garnka z wodą i wygotować. Pod wpływem temperatury tłuszcz się rozpuszcza i oddziela od kamieni.

W czasie „pracy” kamienie lawowe – w przeciwieństwie do węgla drzewnego – nie wydzielają żadnego aromatu. W efekcie otrzymujemy grillowane mięso w najczystszej postaci. Jednym zdaniem: 100% mięsa w mięsie!

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl