Flank Steak

12 lutego 2018

Przygotowuje się go z tzw. łaty. Charakteryzuje się długimi włóknami o wyraźnej strukturze i owalnym, płaskim kształtem. Jest bardzo delikatny i lekko słodki.

Udostępnij

Jest to stek wycięty z łaty wołowej, która znajduje się w dolnej części brzucha krowy. To delikatne i miękkie mięso.

 

Flank Steak, który podajemy w Whiskey pochodzi z sezonowanej wołowiny Hereford. Jest ona nieco droższa niż wołowina Limousine ze względu na sposób hodowania bydła i jego właściwości genetyczne. Bardzo dba się o komfort życia zwierząt – żywią się tylko naturalnymi paszami i hasają po łąkach, by mięso nabrało odpowiednich walorów kulinarnych. Jest to bardzo szlachetna rasa bydła, której mięso wyróżnia duża zdolność do tworzenia się tzw. marmurkowatości, co przekłada się na wyjątkowy smak steków. Poza tym mięso musi być odpowiednio długo sezonowane – co najmniej 2, 3 tygodnie, by stało się prawdziwie esencjonalne.

Flank Steak jest wykrawany z tzw. łaty Bavette, która jest najbardziej delikatną i jednocześnie najlepszą częścią łaty wołowej. Ze względu na grubość i strukturę włókien należy kroić go w poprzek lekko pod kątem – wtedy smakuje najlepiej. Pozwala to w pełni docenić kruchość i soczystość mięsa. Obróbka termiczna jest krótka, by nie zniszczyć struktury mięsa.

 

Stek flankowy jest najlepszy, gdy ma jasno czerwony kolor. Warstwa mięśni jest tu cienka, poprzerastana tkanką tłuszczową i łączną. Taka budowa mięśni sprawia, że mięso ma delikatną strukturę. Tłuszczyk nadaje mu charakterystyczny smak i dość intensywny aromat.

Flank Steak wyróżnia nieco słodszy smak, co z jednej strony jest charakterystyczne dla wołowiny Hereford, a z drugiej ta część wołu jest i tak delikatnie słodsza niż inne części tuszy wołowej.

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl