Amerykański styl Rib Eye

15 sierpnia 2017

Stek z antrykotu uznawany jest przez smakoszy za wyjątkowo smaczny. Wyrafinowany smak zawdzięcza bogatej marmurkowatości mięsa oraz charakterystycznemu oczku z tłuszczyku.

Udostępnij

Rib Eye to prawdziwy przedstawiciel amerykańskiego stylu i wyrazistego smaku. Jest stekiem ze środkowej części antrykotu z charakterystycznym przerostem tłuszczu zwanym oczkiem. Ma delikatne włókna i marmurkowaty przerost tłuszczowy, który – w trakcie grillowania – czyni mięso wyjątkowo soczystym. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszczyk wytapia się i „przechodzi” do mięsa, czyniąc je pełniejszym i bardziej wyrazistym w smaku.

Antrykot wycina się z przedniej części tuszy wołowej i składa się na niego część najdłuższego mięśnia grzbietowego zwierzęcia oraz część mięśni międzyżebrowych.

Jest to bardzo soczysta część wołowiny ze stosunkowo dużą – w porównaniu na przykład z rostbefem – zawartością tłuszczu. Odpowiednie proporcje tłuszczu i marmurkowatości można osiągnąć poprzez właściwą hodowlę i dietę zwierząt.

Zanim jednak położy się Rib Eye’a na grilla, trzeba odciąć zewnętrzną, kilkucentymetrową warstwę tłuszczu. Bo choć urok tego mięsa tkwi w tłustości, to jednak nie może ono tonąć w tłuszczu. Choć Amerykanie kochają tłuste steki...

Zarezerwuj stolik

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

Rezerwacja jest przyjęta w momencie otrzymania potwierdzenia mailowego od załogi Whiskey in the Jar.

POZNAŃ

Stary Rynek 100,
61-772 Poznań

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 515 72 03 36
poznan100@whiskeyinthejar.pl

WROCŁAW

Rynek 23-24,
50-101 Wrocław

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – pt: 13:00 – 01:00
sob – nd: 12:00 – 01:00
KUCHNIA
pon – pt: 13:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 503 527 531
wroclaw@whiskeyinthejar.pl

ŁÓDŹ

Manufaktura, ul. Drewnowska 58b,
91-002 Łódź

Godziny otwarcia:
LOKAL
pon – czw: 11:00 – 24:00
pt – sob: 11:00 – 02:00
nd: 11:00 – 24:00
KUCHNIA
pon – pt: 12:00 – 23:30
sob: 12:00 – 23:30
nd: 12:00 – 22:30

Rezerwacje:
T: 516 136 876
lodz@whiskeyinthejar.pl